... λίγα λόγια για το χωριό


Η Συκιά (Τοπική Κοινότητα Συκέας - Δημοτική Ενότητα ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ), ανήκει στον δήμο ΔΩΡΙΔΟΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΦΩΚΙΔΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.
Η επίσημη ονομασία είναι “η Συκέα”. Έδρα του δήμου είναι το Λιδωρίκι και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Στερεάς Ελλάδας.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Συκιά ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Συκέας, του πρώην Δήμου ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ του Νομού ΦΩΚΙΔΟΣ.
Η Συκιά έχει υψόμετρο 711 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 38,6382165046 και γεωγραφικό μήκος 22,2170784084.



Συκιά
Η Συκιά βρίσκεται στους πρόποδες της Γκιώνας. Στην Δυτική πλευρά έχει μια κάθετη βραχώδη ορθοπλαγιά ύψους 1.700 μέτρων περίπου, με την περίφημη «πλάκα», ονομαστό αναρριχητικό πεδίο με αρνητική κλίση, ιδανικό σημείο και ίσως μοναδικό στα Βαλκάνια για υψηλού επιπέδου αναρρίχηση. Το χωριό ονομάστηκε «Σκιά», αφού ο Ήλιος το καλοκαίρι έρχεται στο χωριό μετά τις 10 το πρωί και τον χειμώνα, μετά τις 12 το μεσημέρι, ενώ ένα τμήμα του χωριού δεν το βλέπει ο ήλιος καθόλου για 2-3 μήνες.  Στο πέρασμα των χρόνων, η ονομασία του χωριού παραφράστηκε σε «Συκιά» ή «Συκέα».

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ



Ζωοδόχος πηγή
Λίγο έξω από το χωριό κάνοντας μια παράκαμψη και αφού διασχίσουμε ένα χωματόδρομο 2 χλμ, θα βρεθούμε μπροστά σε ένα πανέμορφο σπήλαιο που στο εσωτερικό του βρίσκεται μια εκκλησία, η «Ζωοδόχος Πηγή». Πίσω από το ιερό της εκκλησίας υπάρχει μία ‘κρυφή’ λίμνη μικρού βάθους που γοητεύει τον επισκέπτη. Σ’ εκείνη τη λίμνη λέγεται πως είχε βρεθεί η εικόνα της Παναγίας. Κάθε χρόνο στην γιορτή της γίνεται και το «αντάμωμα» με παραδοσιακό γλέντι. Επίσης, ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα του χωριού είναι οι σπηλιές.


Το Ελληνικό "ΕΛΒΕΤΙΚΟ" Χωριό !
Το χειμώνα η Συκιά χαρακτηρίζεται απο πολλούς ως ενα Ελβετικό χωριό αντικρύζοντας την χιονισμένη Γκιώνα. Το καλοκαίρι το παραδοσιακό γλέντι ανήμερα της Παναγίας στην πλατεία του χωριού συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών. Την ημέρα του δεκαπενταύγουστου οι κάτοικοι του χωριού επισκέπτονται την εκκλησία- την Παναγίας, που βρίσκεται ανάμεσα σε πλατάνια και στο ποτάμι που καταλήγει στη λίμνη του Μόρνου και βρίσκεται σε ειδυλλιακό χώρο λιγο εξω απο το χωριό.






η τηλεόραση του Alpha παρουσιάζει τη  ... "Σκιά"

Απόσπασμα από την τηλεοπτική εκπομπή 60' ΛΕΠΤΑ ΕΛΛΑΔΑ με παρουσιαστή τον κύριο Μάνεση. 


Απόσπασμα από  τηλεοπτική εκπομπή του SKAI TV